
Branża:
TRANSPORT / SMART CITY
Opis pomysłu:
Szklane opakowania produktów spożywczych umożliwiające wysokociśnieniowe utrwalanie żywności w technologii HPP (High Pressure Processing).
HPP (High Pressure Processing) to nowoczesna metoda utrwalania żywności. Opakowane produkty spożywcze przetwarzane są wysokim ciśnieniem niszczącym mikroorganizmy psujące żywność. W rezultacie otrzymuje się naturalne i bezpieczne produkty o wysokiej wartości zdrowotnej z wydłużonym terminem spożycia.
Podczas procesu utrwalania HPP ściśliwość przetwarzanych produktów wynosi około 15%. Opakowania muszą umożliwiać taką zmianę objętości. Obecnie na rynku światowym nie ma możliwości stosowania opakowań szklanych w technologii HPP, co jest odbierane jako główna wada tej technologii. Szkło zapewnia chemiczną neutralność, dając większe bezpieczeństwo żywności. Ten rodzaj opakowań jest właściwy dla produktów żywnościowych bio/eco/premium.
HPP Glass to nowy rodzaj opakowania – butelka / słoik szklany z zakrętką metalową wraz z warstwą o podwyższonej rozciągliwości – zaprojektowany dla procesu HPP.
Kontakt:
bartosz.kopiczak@protonmail.com